Csicseriborsó - Kabuli típus
Kabuli típusú (fehér-világos héjú) csicseriborsó, Sárkeresztúrról. Thiva fajta, kíváló főzési tulajdonságokkal, és kellemes ízvilággal.
A csicseriborsó gazdag fontos tápanyagokban, különösen fehérjében és szénhidrátokban, de emellett rostot is tartalmaz. Vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és B-, C- és A-vitaminokat tartalmaz. Ráadásul a foszfor, magnézium és kalcium tartalmát tekintve ez a legmagasabb az összes hüvelyes között (borsó, lencse, bab, szójabab). A magas rosttartalom segít a bélmozgás szabályozásában, és a fent említett ásványi anyagok hozzájárulnak a csontok struktúrájának és szilárdságának kialakításához és fenntartásához.
Felhasználás: A csicseriborsó kiválóan alkalmas salátákhoz, levesekhez, de főételként is fogyasztható. Főzés előtt legalább 8 órán át be kell áztatni. Ajánlott a vizet leönteni és a borsót még egyszer átmosni. Főzzük legalább egy órán át, néha még tovább, a fajtától és mérettől függően. Az utóbbi időben a legnépszerűbb csemege a hummus a csicseriborsóból.
További tippünk: vetőmagnak is használható kora tavaszi vetéssel. Jobban bírja a száraz időjárást. Nyáron a nagy melegben a növények papillás levélszéle nedvességet termel, így benne járni hűsítő hatású. Dekoratív maga a növény is, különleges megjelenéssel. A borítókép idén júniusban készült.
1100 Ft/kg